Familjejuridik

Familjejuridik

Mina Tjänster

Vi hjälper dig med att upprätta testamente, framtidsfullmakt, bouppteckning, arvskifte, samboavtal, skuldebrev, köpeavtal, gåvobrev, samäganderättsavtal, aktieägaravtal, bodelningsavtal och äktenskapsförord. Därtill behjälplig med dödsboförvaltning och boutredningsman.


Testamente

 

De flesta är i behov av ett testamente. Det är extra viktigt för sambor som saknar arvsrätt och för ensamstående föräldrar som inte vill att ex make/make ska förvalta de gemensamma barnens arv. Men även makar med gemensamma barn behöver ett testamente för att skydda arvet om barnen skall skiljas.

Jag har upprättat en mängd testamenten och även i många fall varit testamentsexekutor. Jag har kunskapen att skräddarsy just ditt och erbjuder ett fast pris för testamenten.

Framtidsfullmakt

 

Lagen om framtidsfullmakt trädde i kraft 1 juli 2017 och var en efterlängtad lag för oss familjerättsjurister. Nu finns det möjlighet att med stöd av den själv bestämma vem som ska företräda dig främst ekonomiskt, när du själv inte kan. Det behövs därmed inte utses en god man.

Jag skräddarsyr din framtidsfullmakt. Det finns en mängd frågor att ta ställning till och det personliga mötet här är oftast mycket uppskattat och lärorikt. Det är viktigt för mig att handlingen blir korrekt juridisk men också mycket viktig att du som kund förstår. Det är svårt att ändra i framtidsfullmakt när du minst din rättshandlingsförmåga.

När du kontakt mig och bokat ett möte för framtidsfullmakt börjar jag som alltid med att gå igenom din situation. Allt för att utforma framtidsfullmakten på det sätt som passar dig bäst.

 Bouppteckning

 

En bouppteckning ska upprättas när någon avlidit och är en sammanställning av tillgångar och skulder som fanns på dödsdagen. Därtill antecknas även vilka som är dödsbodelägare och eventuella efterarvingar samt testamentstagare i sammanställningen. Den ska också innehålla uppgifter om yrkanden och andra förutsättningar. Bouppteckningen ska upprättas inom 3 månader från dödsfallet samt registreras hos Skatteverket när den är klar. Den blir därefter en offentlig handling. Ibland är boet svårt att utreda och Skatteverket kan då bevilja anstånd med att hålla bouppteckningsförrättningen.

Minst två veckor innan bouppteckningsförrättning ska dödsbodelägare och efterarvingar få en kallelse till förrättningen. Med dödsbodelägare menas de personer eller organisationer som har rätt till en andel av tillgångarna som finns i boet. Det kan också finnas ett testamente och de som finns nämnda där ska också kallas.

 De flesta bouppteckningar skiljer sig åt. Jag har många års erfarenhet och kunskap samt kan därmed hjälpa till med vad just du behöver. Alla bouppteckningar. Kontakta mig gärna för att få mer information samt få en uppfattning av kostnaden för just er bouppteckning.

Arvskifte

 

När bouppteckningen är registrerad hos Skatteverket ska dödsboet avvecklas. Det företas genom en skriftlig handling där fördelningen av tillgångarna framgår, ett s.k. arvskiftesavtal.

All behöver inte ett arvskiftesavtal. Om du t.ex. är ensam dödsbodelägare då är det tillräckligt med den registrerade bouppteckning. Är ni fler, finns särkullsbarn, testamente, förskott på arv, försäljning/marknadsvärdering av fastighet, skatteberäkning, tidigare gåvor, fordringar, enskild egendom, för att nämna några omständigheter, kan det bli komplicerat.

Jag har många års erfarenhet av att upprätta arvskiftesavtal och är väl bekant med Ärvdabalken som oftast ligger till grund. Jag är med och stödjer er under hela processen.

Kostnaden för ett arvskifte varierar mycket och då beroende på vilka tillgångar och skulder som finns. Det beror också på hur många delägare som finns, hur lång tid det tar för er att komma överens om fördelningen, ska hänsyn endast tas till Ärvdabalken eller kan vi komma överens om annat.

Dödsboförvaltning och god man

 

När någon gått bort finns alla ekonomiska engagemang kvar. Det är mycket som ska företas såsom räkningar ska betalas, lösöret delas upp, boendet sägas upp eller säljas. Denna tidsperiod från bouppteckningen och till själva arvskiftet kallas för dödsboförvaltning.

 Ibland är det så att dödsboet inte kan betala alla fakturor på en gång. Det behövs kanske ett anstånd med fakturorna. Många frågor kan uppstå gällande lösöret. Ska det säljas eller delas upp.

Jag har bra kontakter gällande hantering av lösöre och bostad samt ser till att ordna med adressändring så att all post som hör till dödsboet kommer till mig.

Det kan vara så att den avlidne har en god man. Om så är fallet upphör den gode mannens uppdrag vid dödsfallet. Den gode mannen upprättar en redovisning fram till dödsdagen men delägarna ansvarar för förvaltningen av dödsboet därefter. Om det är så att den avlidne ska betala den gode mannens arvode skall dödsboet upprätta en förenklad arbetsgivardeklaration och betala arbetsgivaravgifter till dödsboets skattekontor.

Kan låta lite krångligt men jag är kunnig gällande dödsboförvaltning och upprättande av arbetsgivardeklaration samt bistår gärna.

Boutredningsman

 

Ibland kan dödsbodelägarna inte enas om hur dödsboet ska hanteras och en bouppteckning blir då svår att upprätta i samförstånd. Om så är fallet finns möjligheten för en av delägarna eller fler att ansöka om en boutredningsman hos tingsrätten. Lämpligt med en boutredningsman är när delägarna har olika syn på hur ett testamente ska tolkas. Därtill när det är oklart vilka tillgångar, skulder som finns samt delägarna inte är överens om en gåva ska utgöra förskott på arv eller inte.

En boutredningsman ska vara neutral, förvalta och avveckla dödsboet samt avgöra ovan frågeställningar. Därefter tar boutredningsmannen beslut i frågan

En boutredningsman är generell mer kostsam och dödsboet står för kostnaden. Om tillgångarna i dödsboet inte räcker till för kostnaderna blir den som ansökte om boutredningsman ansvarig.

Är ni i behov av en boutredningsman, tveka inte utan hör av er till mig.

Samboavtal

 

Det är många par i olika åldrar som väljer att leva tillsammans utan att gifta sig. Det kan kännas enkelt men det är viktigt att ta reda på vad som gäller juridisk när ni är sambor.

När du och din nya partner flyttar till ett gemensamt boende förvärvat för just gemensamt boende innebär det att ni faller inom sambolagens regler om bodelning. Detta innebär att ni ska dela lika på värdet av bostaden vid en eventuell bodelning. Det kan ge oönskade konsekvenser om den ena parten lagt in mer pengar än den andre vid köpet eller har olika mycket belåning. Här behövs samboavtalet kompletteras med ett skuldebrev.

Sambolagen är dispositiv vilket menas med att den kan avtalas bort och istället upprättas ett samboavtal. Samboavtalet ger dig och din sambo en möjlighet att själva bestämma om sambolagens bodelningsregler ska gälla när ert samboförhållande upphör.

Är ni osäkra på om just ni behöver ett samboavtal går det bra att inledningsvis boka ett telefonmöte så går jag igenom vad som gäller.  

Om ni behöver hjälp via telefon erbjuder jag ett fast pris. Jag upprättar avtalet i två exemplar och postar dem hem till er för underskrift. Ni ansvarar sedan för förvaringen av ert eget exemplar. Ett samboavtal ska inte registreras.

Skuldebrev

 

Ett skuldebrev är en skriftlig handling som visar att det finns en skuld och skuldebrevet innehåller också de villkor som gäller mellan parterna.

Som nämnt ovan behövs också skuldebrev när sambor köper bostad tillsammans och de erlägger olika belopp i kontantinsats. Annars kommer den sambo som har betalat få svårt att kräva något tillbaka om förhållandet tar slut”

Köpeavtal

 

När behövs ett köpeavtal? Jo, när egendom byter ägare genom ett köp. Säljaren och köparen upprättar då ett köpeavtal som reglerar villkoren för köpet. Jag har stor erfarenhet av olika köpeavtal som jag erhållit främst från samarbetet med Swedbank. Jag upprättar de flesta typer av köpeavtal.

Köp av fastighet, fast egendom

Det kan vara så att din fastighet säljs utan att en mäklare är inblandad.  Om så är fallet kan det vara fint att få hjälp med juridiken kring överlåtelsen. Köpeavtalet ska klargöra villkoren som ligger till grund för köparens lagfart.

Här behövs också oftast ett köpebrev. Ett köpebrev kan liknas vid ett kvitto som visar att köparen har betalt för fastigheten och behövs för lagfart om betalningen ska ske vid ett annat tillfälle än vid själva undertecknandet av köpeavtalet.

Oftast är det tillräckligt med att endast köpebrevet postas till Lantmäteriet.

Köp av bostadsrätt, lös egendom

Köpa av bostadsrätt är köp av lös egendom. Fastigheter kan byta ägare genom gåva mot vederlag. Det kan inte bostadsrätter. De kan inte skattemässigt ändra ägare genom gåva mot vederlag. Här anses det att när köparen betalar något för bostadsrätten anses en del av bostadsrätten ha bytt ägare genom köp, som leder till beskattning. Om betalningen understiger marknadsvärdet kommer en del av bostadsrätten ha övergått genom gåva.

Krångligt? Här av dig till mig så reder jag ut begreppen.

Isamband med den juridiska rådgivningen får du såklart även utförlig information om de skattemässiga aspekterna vid försäljning av egendom.

Köpeavtal av annan lös egendom

Det kan till exempel röra sig om köp/försäljning av bil. Även här är det viktigt med förståelse och klargörande vilka villkor som ska gälla.

Gåvobrev

 

Ett gåvobrev är en skriftlig handling som tar upp villkoren och förutsättningarna för gåvan. Här finns det verkligen en uppsjö av olika gåvobrev och alla viktiga samt därmed extra bra att ta hjälpa av en kunnig jurist. Det är viktigt både för givaren och mottagaren av gåvan för förståelsen av vilka konsekvenser som gåvan kan få vid beskattning, bodelning eller olika arvsituationer.

Det kanske viktigaste gåvobreven är de som avser gåva av fastighet. Här finns det skattemässiga regler att beakta. Gåvobrevet ska också uppfylla formkraven för en fastighetsöverlåtelse och ligger till grund för mottagarens lagfart. Det finns olika regler för när överlåtelsen klassificeras som gåva och när den inte gör det.

Även bostadsrätt kan byta ägare genom gåva. Om den som överlåter en bostadsrätt vill få betalt gäller här delningsprincipen för beskattningen.

Jag reder ut begreppen samt förklarar skatteeffekten av just er gåva.

Jag vill även nämna kort att överlåtaren av egendomen har rätt att ställa villkor som blir bindande för mottagaren i gåvobrevet. Dessa villkor är vanliga när egendom byter ägare inom familjen.  Det kan vara villkor som enskild egendom, överlåtelseförbud, hembud, och förskott på arv.

Jag har lång erfarenhet av att skriva gåvobrev och har hjälpt många familjer med generationsskiftet. Jag som familjerättsjurist kan förklara reglerna på ett begripligt sätt och har genomtänkta formuleringar gällande villkoren.

Samäganderättsavtal

Ett samäganderättsavtal kan behövas om ni är många som äger något tillsammans. Ett vanligt exempel är när syskon samäger ett fritidshus. Det finns en lag som reglerar samägandet, Lag om samäganderätt. Lagen är från 1904 och innehåller bara 20 paragrafer. Lagen saknar tyvärr regler för mycket och då speciellt för er som samäger en fastighet. Det finns några viktiga regler såsom huvudregeln är att alla delägarna ska ge sitt samtycke innan några åtgärder vidtas.

En viktig regel är att varje delägare har rätt att begära försäljning av hela egendomen. Den som vill se en försäljning ansöker hos tingsrätten att egendomen ska säljas på offentlig auktion.

Hos mig på Lomma Jurist får ni hjälp att förstå regelverket som lagen sätter för ert samägande och de möjligheter och begränsningar som finns. Jag hjälper er också att skriva samäganderättsavtalet utifrån era önskemål.

Aktieägaravtal

 

I ett aktieägaravtal har delägarna i ett bolag kommit överens om hur viktiga frågar ska hanteras. Det är en överenskommelse vars syfte är att skapa tydliga ramar i det frågor som delägarna tycker är viktiga. Aktieägaravtalet binder bara parterna dvs som har undertecknat avtalet.

Det som kan nämnas här är några viktiga frågor som aktieavtalet syftar till såsom hur hanteras vinst i bolaget, vad händer om konflikt uppstår, vilka beslut kräver enighet, vad händer om en delägare blir sjuk/avlider, hur tänkta när en delägare vill sälja sina aktier och hur ska aktierna värderas.

Ett aktieägaravtal ska kompletteras med en bolagsordning. Aktieavtalet är delägarnas regelverk och bolagsordningen är aktiebolagets regelverk. Bolagsordningen är en offentlig handling och det som framkommer där blir bindande även för utomstående.

Bolagsordningen är en viktig handling och tyvärr är det många som inte vet vad som står däri. Den går att beställa från Bolagsverket om ni inte skulle hitta den. Det kostar 75 kronor.

Jag har stor erfarenhet av företagande och att upprätta aktieägaravtal samt kunskap om vilket ansvar som följer med rollen som aktieägare, styrelseledamot och anställd. 

Bodelning

 

När ett äktenskap eller samboavtal upphör ska företrädesvis en bodelning göras där egendomen delas upp mellan sig. Det som överenskoms skrivs in i ett skriftligt bodelningsavtal.

Makar kan även bodela under bestående äktenskap. De kan välja att fördela om sina tillgångar och skulder mellan sig genom bodelning under tiden de är gifta.

Istället för att ge gåva mellan makar går det att bodela en del av fastighet när det samtidigt ska tas över betalningsansvaret för skulder.

Sambor kan inte bodela under bestående sambotid. De är hänvisade till vid överföring av tillgångar genom köp, byte eller gåva.

När fastighet ska bodelas

Ibland är det så att endast en fastighet ska bodelas. En fördel med att ändra ägare på en fastighet genom bodelning är att överlåtelsen blir skattefri. Den som blir utlöst ur fastigheten behöver inte deklarera någon vinst och den som övertar fastigheten behöver inte betala någon stämpelskatt.

Dock är det så att den part som övertar fastigheten också övertar ansvaret för att betala all skatt när fastigheten säljs i framtiden, det brukar kallas latent skatt. Jag räknar på den skatten så att ni vet och jag ser också till att bodelningsavtalet uppfyller de krav som ställs för att erhålla lagfart hos Lantmäteriet.

Ombud i bodelning

Ibland är det så att parterna ser olika på hur tillgångarna och skulderna ska värderas. Ni kan inte komma överens. Här går det bra att anlita mig som ombud. Jag företräder dig och kommer att stå vid din sida under hela processen.

Bodelning mellan sambor

Om en av samborna begär det ska det skrivas ett bodelningsavtal och det ska företas inom ett år från att samboförhållandet upphörde.

En bodelning mellan sambor omfattar bara bostad och bohag som inskaffats för gemensamt bruk. Ibland är det så att sambor även äger andra tillgångar gemensamt. Det är därmed viktigt att bodelningsavtalet även ger en bild av parternas överenskommelser samt även hur den samägda egendomen ska fördelas.

Är ni som sambor överens om värdet på bostaden och vem ska behålla den, lämnas ett fast pris för bodelningsavtalet.

Bodelning vid skilsmässa

Vid skilsmässa ska ett bodelningsavtal upprättas. Giftorätten, som är makarnas rätt till hälften av tillgångarna minus skulderna, nettovärdet, blir uppklarat först när ett bodelningsavtal är underskrivit. En bodelning vid skilsmässa ingår i princip alla makarnas tillgångar. Dock inte de tillgångar som inte är enskild egendom. Enskild egendom kan till exempel vara egendom som ärvts genom testamente med förordnande att egendomen ska vara enskild egendom. Det finns ett äktenskapsförord. Det kan också vara så att det erhållits en gåva eller en försäkringsersättning med förmånstagarförordnande med villkor om enskild egendom.

Boka gärna ett möte och tillsammans går vi igenom förutsättningarna för er bodelning. Jag hjälper er att förstå reglerna och förklarar beräkningarna innan ert bodelningsavtal upprättas. Det är viktigt att räkna igenom bodelningen på ett korrekt sätt och att det finns förståelse för även framtida kostnader.

 Äktenskapsförord

 

När ett äktenskap ingås i Sverige föreskriver svensk lag att all egendom mellan makarna klassificeras som giftorättsgods. Detta är huvudregeln och i händelse av skilsmässa eller bortgång ingår all egendom i fördelningen mellan makarna. Det finns dock möjlighet att ändra detta genom att upprätta ett äktenskapsförord som anger vilken egendom som ska vara privat, dvs enskild egendom, istället för gemensam.  

Äktenskapsförordet är baserat på fri vilja och båda parter ska vara närvarande vid underskrift. Det är viktigt att båda parter förstår innebörden av den enskilda egendomen och vilka konsekvenser det kan få vid en eventuell bodelning. Äktenskapsförordet ska när det är klart och undertecknat registreras hos Skatteverket. Registreringen är för att säkerställa giltigheten och handlingen blir också offentlig.

 Jag lägger stor vikt vid upprättandet och vid den juridiska konsultationen av ett äktenskapsförord.